Voeding / Verzorging

Om te weten wat een konijn nodig heeft om gelukkig te zijn, moeten we kijken naar hun levenswijze in de natuur. Konijnen graven holen en gangen waar een min of meer constante temperatuur heerst en ze komen vooral buiten bij schemering. Als ze wakker zijn, spenderen ze ongeveer 80% van hun tijd aan het uitzoeken en opeten van grassen en kruiden. De tanden van een konijn groeien zijn hele leven door, wat wil zeggen dat het ook van levensbelang is dat ze goed afgesleten worden door de voeding. Als richtlijn voor de voeding van een konijn geef ik meestal het volgende mee: ongeveer 80% van de totale hoeveelheid voeding zou hooi moeten zijn. Dit is best erg simpel hooi zonder toevoeging van kruiden of dergelijke. Alfalfa-hooi is ook best te vermijden 15% van de voeding zou moeten bestaan uit een assortiment van groenten en kruiden. Je mag in principe alle groenten en kruiden aan je konijn geven, zolang je er maar voor zorgt dat het konijn zelf een beetje kan uitkiezen en je niet teveel geeft van 1 soort. De overige 5% mogen brokjes zijn zoals je die kan kopen in de dierenwinkel. Je kiest dan nog best voor de homogene pellets die het onmogelijk maken om enkel de lekkerste stukjes eruit te kiezen.
foto voederbal voor konijn
De groenten en kruiden kan je bvb verstoppen in een bruine papieren zak die je dichtbindt en waar je enkele gaten in maakt. Geen witte zakken gebruiken, wegens de gebruikte bleekmiddelen. Ook een lege wcrol kan dienst doen als kruidenhouder! De brokjes kan je ook verstoppen in een voederbal, dit is een bal met een gaatje erin. Als je konijn dan tegen deze bal duwt, rolt er soms een brokje uit. Op deze manier stimuleer je je konijn om veel te bewegen wat levensnoodzakelijk is en heb je er zelf ook veel plezier van! Het is dan natuurlijk ook nodig dat je je konijn ofwel een groot stuk tuin geeft om in te lopen of hem binnen regelmatig uit zijn hok laat om rond te lopen in je huis. Konijnen zullen van nature ook zindelijk zijn. Je moet alleen je elektriciteitsdraden beschermen tegen deze nieuwsgierige knagers!
foto snugglesafe voor konijn
Het is ook belangrijk dat je je konijn beschermt tegen te grote temperatuursverschillen. Een konijn kan met gemak het hele jaar buiten zitten als je er maar voor zorgt dat hij voor de eerste keer buiten komt als het mooi weer is en dan ook buiten blijft tijdens de seizoenswisselingen zodat hij geleidelijk aan kan wennen aan de koude van de winter. In de zomer is het belangrijk dat ze schaduw kunnen opzoeken en hun slaaphok staat dan ook best op een koele plaats. In de winter is het dan weer belangrijk dat hun slaaphok water- en winddicht is. In de ergste vriesnachten kan je een warmtebron bij hen leggen zoals een “Snugglesafe” die je ook kan bestellen in de praktijk.

Consultaties

Maandag tem vrijdag na afspraak tussen 9 en 19u
Zaterdag na afspraak tussen 9 en 12u
Huisbezoeken mogelijk na afspraak.

Betaling mogelijk met cash of met bancontact.

Vakantie

Wegens vakantie zal de praktijk gesloten zijn van zaterdag 8 juli tot en met zondag 23 juli. Vanaf maandag 24

Lees meer »

Verlengd weekend

De praktijk is gesloten op vrijdag 4 november en zaterdag 5 november. Voor dringende zaken ’s avonds en in het

Lees meer »

Vakantie

De praktijk zal gesloten zijn wegens vakantie van zaterdag 16 tem zondag 31 juli.  Vanaf maandag 1 augustus sta ik

Lees meer »