Sterilisatie / castratie

foto kat

Een kat is meestal vruchtbaar vanaf de leeftijd van 6 maanden.

Indien u geen nestje wil met uw kattin, raad ik dan ook aan om ze te laten steriliseren op deze jonge leeftijd ook al komt de kat niet buiten. Als uw kat immers de leeftijd van 6 maanden heeft bereikt, zal ze vanaf ongeveer februari krols kunnen worden. Hierbij zal ze veel en hard miauwen, aandacht vragen, over de grond rollen en haar staart omhoog steken als u haar aait. Vele katteneigenaars worden dan ook gek van hun kat als deze krols is. De krolsheid duurt zonder dekking enkele dagen tot een week en zal elke 2-3 weken terugkomen tot in september-oktober.
Minister Onkelinx heeft een nieuwe wetgeving uitgevaardigd ivm de sterilisatie van katten. Hierbij zou het de bedoeling zijn dat alle katten gesteriliseerd of gecastreerd zijn op het moment dat ze het nest verlaten om naar een nieuwe eigenaar te gaan. Deze maatregel zou normaal gezien moeten ingaan vanaf 1 september 2014. Ik hou u hiervan op de hoogte!


Voor de katers raad ik ook meestal aan om ze te laten castreren op de leeftijd van 5 à 6 maanden.
Een niet-gecastreerde kater kan namelijk gaan “sproeien”. Hierbij bakenen ze hun territorium af door horizontaal urine te sproeien over een verticaal oppervlak. Dit kan een boom zijn, maar kan evengoed uw zetel thuis zijn. Deze territoriumdrang zal zeker erg verkleinen na castratie, maar er zijn soms ook gecastreerde katers die sproeien omdat ze bang zijn of zich bedreigd voelen door een buurtkat. Het verschil is wel dat de geur van de urine van een niet-gecastreerde kater veel meer stinkt dan van een gecastreerde kater.
Een niet-gecastreerde kater zal tijdens de periode van februari tot oktober op zoek gaan naar een niet-gesteriliseerde kattin om te dekken. Aangezien de meeste katinnen tegenwoordig gesteriliseerd worden, moeten de katers soms kilometers zwerven op zoek naar een kattin. Daardoor zal u ook merken dat deze katers vaak wekenlang weg zijn om dan in het beste geval graatmager en haveloos terug te komen.

Consultaties

Maandag tem vrijdag na afspraak tussen 9 en 19u
Zaterdag na afspraak tussen 9 en 12u
Huisbezoeken mogelijk na afspraak.

Betaling mogelijk met cash of met bancontact.

Vakantie

Wegens vakantie zal de praktijk gesloten zijn van zaterdag 8 juli tot en met zondag 23 juli. Vanaf maandag 24

Lees meer »

Verlengd weekend

De praktijk is gesloten op vrijdag 4 november en zaterdag 5 november. Voor dringende zaken ’s avonds en in het

Lees meer »

Vakantie

De praktijk zal gesloten zijn wegens vakantie van zaterdag 16 tem zondag 31 juli.  Vanaf maandag 1 augustus sta ik

Lees meer »