Sterilisatie / castratie

foto hond

Een hond is vanaf 6 maanden mogelijks vruchtbaar.

Indien u geen nestje wilt met uw hond, raad ik meestal aan om een teef van een klein tot middelgroot ras te laten steriliseren rond de leeftijd van 5-6 maanden, vóór de eerste loopsheid. Voor teefjes van middelgrote tot grote rassen raad ik aan om toch 1 of maximum 2 loopsheden af te wachten voordat we steriliseren. Als u uw hond op deze jonge leeftijd laat steriliseren, is de kans op baarmoederkanker of melkkliertumoren op latere leeftijd praktisch nihil.
Voor een teefje raad ik zowieso aan om ze te laten steriliseren omdat oudere vrouwelijke honden vaak last hebben van een baarmoederontsteking. Bij deze aandoening ontsteekt de wand van de baarmoeder en wordt er etter gevormd. Deze gaat de baarmoeder vullen, en de hond wordt erg ziek. Ze zal meestal koorts krijgen en veel beginnen drinken, terwijl ze minder eet. Indien een hond in deze toestand moet geopereerd worden, is dit een spoedoperatie bij een oude, zieke hond. Hierdoor is het risico op complicaties veel groter dan als u uw hond op jonge leeftijd en in gezonde toestand laat steriliseren.
Ook melkkliertumoren komen regelmatig voor bij niet-gesteriliseerde, oudere teefjes. Deze kunnen goedaardig zijn, maar zijn soms ook kwaadaardig waarbij ze snel uitzaaien naar de longen. 

Een sterilisatie van een teef kan op twee manieren gebeuren. De meest gebruikte methode is om een snede te maken thv buik op de middellijn vanaf de navel. Langs deze snede kunnen de 2 eierstokken (en indien nodig de baarmoeder) verwijderd worden. Ik steriliseer echter vaak ook via de flank, hierbij maken we een (meestal kleiner) sneetje net achter de ribben aan de rechterkant. Normaal gezien kunnen we via deze snede ook de 2 eierstokken verwijderen. Moet echter de baarmoeder ook verwijderd worden, dan moeten we toch de eerste methode gebruiken. Het voordeel van de operatie langs de flank is dat de honden minder geneigd zijn om daar aan de draadjes te gaan prutsen en ze zijn vaak ook nóg sneller gerecupereerd. 

Indien u echter een reu hebt, is het een ander verhaal. Oudere mannelijke honden kunnen ook wel problemen krijgen zoals teelbalkanker, prostaatkanker en goedaardige prostaatvergroting. Bij deze aandoeningen zijn de honden echter meestal niet zo ziek als je er op tijd bij bent en kunnen ze alsnog gecastreerd worden. In het geval van prostaatkanker is het overigens ook niet bewezen dat castratie zou helpen om het te voorkomen.
Ik raad castratie van een reu dan ook meestal alleen maar aan voor gedragsredenen. Als uw hond namelijk erg dominant is of de kinderen “berijdt” of stopt met eten voor een week omdat de teef van de buren loops is, kan een castratie in veel gevallen wel helpen.
Twijfelt u of een castratie een oplossing zou zijn voor uw hond, kan u ook altijd eerst een chemische castratie laten doen. Hierbij wordt er een staafje onderhuids ingeplant dat gedurende 6 of 12 maanden de hormoonhuishouding van uw reu stillegt. Hierdoor kan u gedurende deze periode beoordelen of het gewenste effect wordt bereikt. Na deze periode wordt uw hond terug zoals voordien. Deze chemische castratie kan gebeuren zonder verdoving en tijdens de consultatie. Het kan ook soms handig zijn als u een koppeltje honden hebt en u nog even wil wachten met een nestje.

Consultaties

Maandag tem vrijdag na afspraak tussen 9 en 19u
Zaterdag na afspraak tussen 9 en 12u
Huisbezoeken mogelijk na afspraak.

Betaling mogelijk met cash of met bancontact.

Vakantie

Wegens vakantie zal de praktijk gesloten zijn van zaterdag 8 juli tot en met zondag 23 juli. Vanaf maandag 24

Lees meer »

Verlengd weekend

De praktijk is gesloten op vrijdag 4 november en zaterdag 5 november. Voor dringende zaken ’s avonds en in het

Lees meer »

Vakantie

De praktijk zal gesloten zijn wegens vakantie van zaterdag 16 tem zondag 31 juli.  Vanaf maandag 1 augustus sta ik

Lees meer »